مقالات

(سالروز ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س
تاریخ مقاله: 1399/05/07
تعداد نمایش: 5709

           سالروز ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س)

 

اولين روز از ماه ذي الحجه برابر است با سالروز زيباترين پيوند آسماني در جهان اسلام که نمونه تکرار نشدني در تاريخ شيعه مي باشد. دراين رووز مبارک، حضرت علي (ع) با حضرت فاطمه(س)، برترين بانوي جهان پيمان عشق بست و خداوند متعال برترين فرستاده خود را شاهد اين ازدواج قرار داد. عمر برکت ازدواج اين دو بزرگوار به گستردگي آفتاب است و نام آنها براي هميشه در تاريخ ماندگار شده است.

ازدواج حضرت علي و فاطمه

سالروز ازدواج مبارک حضرت فاطمه (س) و حضرت علي (ع) به عنوان روز ازدواج نامگذاري شده است و روز فرخنده براي افرادي است که زندگي خود را با خاطرهاي زيبا از سالروز ازدواج امام علي و حضرت فاطمه (س) آغاز مي کنند. ازدواج اين دو بزرگوار به امر الهي، از امتيازاتي است که پيامبر اعظم(ص)به آن افتخار مي کردند. در اين پيوند مبارک، فرشتگان آسمان در سرور و شادماني و بهشتيان به زينت و زيور آراسته شده بودند.

حضرت فاطمه دختر حضرت محمد(ص) و از دوشيزگان ممتاز در زمان خود بود. پدر و مادر ايشان از اصيل ترين و شريف ترين خانواده هاي اعراب بودند. قبل از خواستگاري امام علي(ع)، عمر و ابوبکر، حضرت فاطمه را از پيامبر خواستگاري نموده بودندو هر دوي آنها پاسخي با اين مضمون از پيامبر شنيده بودند که حضرت فاطمه(س) منتظر وحي الهي هستند.

ازدواج حضرت علي     وقتي حضرت علي (ع) فاطمه را از پدر خواستگاري مي کند

زماني که حضرت علي (ع) اقدام به خواستگاري ايشان نمودند، پيامبر در منزل ام سلمه بودند. هنگامي که در زدند، ام سلمه پرسيد:کيست؟ قبل از پاسخ خواستگار، پيامبر دستور داد:«در را باز کن و بگو داخل شود. کسي پشت در است که محبوب خدا و رسول است».

حضرت علي عليه السلام وارد شد، سلام کرد و در حضور رسول خدا صلي الله عليه و آله نشست. چشمان خود را بر زمين دوخت. شرم از پيامبر (ص) مانع گفتن خواسته اش مي شد. پيامبر(ص) که خود حضرت علي (ع) را بزرگ کرده و از روحيات او باخبر است، سکوت را شکست و فرمود:«مي بينم براي حاجتي اينجا آمده اي. خواسته ات را بر زبان آور و آنچه در دل داري بازگو که خواسته ات پيش من پذيرفته است».

حضرت علي (ع) با سخناني شيرين خواسته اش را چنين بازگو کرد:« پدر و مادرم فداي شما، وقتي خردسال بودم مرا از عمويتان ابوطالب و فاطمه بنت اسد گرفتيد. با غذاي خود و به اخلاق و منش خود بزرگم کرديد. نيکي و دل سوزي شما درباره من از پدر و مادرم بيشتر و بهتر بود. تربيت و هدايتم به دست شما بوده و شما اي رسول خدا به خدا سوگند ذخيره دنيا و آخرتم مي باشيد. اي رسول خدا! اکنون که بزرگ شده ام، دوست دارم خانه و همسري داشته باشم تا در سايه انس با او، آرامش يابم. آمده ام تا دخترتان فاطمه را از شما خواستگاري کنم. آيا مرا مي پذيريد؟» چهره پيامبر چون گل شکفته شد. گويا انتظار اين لحظه را مي کشيد. خوشحال شد، ولي جواب قطعي را برعهده حضرت فاطمه (س) گذاشت.

جبرئيل بر پيامبر(ص) نازل شد و گفت: خداوند فرموده است که اگر علي را براي فاطمه نيافريده بودم از آدم ابوالبشر تا روز قيامت، شوهر و همسري هم تراز فاطمه پيدا نمي شد.

پس از خواستگاري و مراسم عقد، زمان آن رسيد که امام علي(ع) براي آغاز زندگي جديد خود با حضرت فاطمه(س) وسايلي را فراهم کند و حضرت علي(ع) در آن زمان شمشير وزره را به عنوان دارايي خود داشت که توسط آنها در راه خدا جهاد مي کردو شتري که در باغهاي مدينه با آن کار مي کرد تا از مهماني انصار بي نياز باشد. حضرت محمد(ص) قبول کردند که امام علي(ع) زره خود را بفروشد و مبلغ آن را به عنوان بخشي از مهريه حضرت فاطمه(س) در اختيار پيامبر قرار دهد.

زره به قيمت چهارصد درهم به فروش رفت. پيامبر مقداري از آن را به بلال داد تا براي يگانه دختر پيامبر عطر خريداري کند، باقيمانده آن را نيزدر اختيار عمار ياسر و گروهي از يايران خود قرار داد تا لوازم منزل براي زندگي حضرت فاطمه خريداري کنند. از صورت جهيزيه حضرت زهرا سلام الله عليها مي توان به وضع زندگي بانوي بزرگوار اسلام به خوبي پي برد.

خواستگاري حضرت علي

    مهريه حضرت زهرا (س)

پيامبر اکرم (ص) ازدواج حضرت فاطمه(س) را ساده ترين و راحت ترين روش ممکن انجام داد تا الگويي نيک براي جواناني باشد که در آستانه ازدواج قرار دارند. مهريه 500 درهمي فاطمه عليهاالسلام هم به همين دليل تعيين شد. روايات مختلفي وجود دارد که علاوه بر اين مهريه که جنبه مادي دارد، مهريه هاي معنوي نيز براي ايشان تعيين شده است. در روايتي نقل شده است که حضرت زهرا (ع) از پدر تقاضا کرد که آن حضرت از خدا بخواهند تا مهريه اش را شفاعت از مسلمانان گناهکار قرار دهد. اين درخواست حضرت فاطمه(س) مستجاب شده و ايشان شفيع و واسطه بخشش گناهکاران قرار گرفت.

                                                                                                                                                                                     کدام سوره هاي قرآن بر ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س) دلالت دارد؟    

در آيات قرآن به طور مستقيم به ازدواج امام علي(ع) و حضرت فاطمه(س) اشاره نشده است، اما آياتي وجود دارد که به طريقي با اين رويداد مهم اسلام ارتباط دارند.

آخرين آيه سوره «کوثر»، يکي از دشمنان پيامبراکرم(ص)، ايشان را ابتر به معني مقطوع النسل مي داند.اما خداوند متعال به پيامبر اکرم(ص) خير کثير عطا کرده است و مي دانيم که با ازدواج امام علي(ع) و حضرت زهرا(س) بود که نسل ايشان ادامه پيدا کرده و گسترش مي يابد.

در آيات19 و 22 سوره الرحمن خداوند مي فرمايد:« مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ »، « بَيْنَهُمَا بَرْزَخ لا يَبغيِان »؛ « فَبِاَيّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ »، « يَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ » دو دريا را (به گونه اي) روان کرد که با هم برخورد کنند؛ ميان آن دو، حدّ فاصله اي است که به هم تعدي نکنند؛ پس کدامين نعمت خدا را تکذيب مي کنيد؛ از آن دو دريا، لولو و مرجان را خارج کرد. در روايات امام صادق(ع) در تفسير اين آيه فرمود:«علي و فاطمه دو درياي عميقي هستند که هيچ کدام از آنها به ديگري ظلم و ستم نکرد و منظور از مرواريد، امام حسن(ع) و مرجان، امام حسين(ع) است. (تفسير فرات کوفي، ص460).

ازدواج حضرت علي 

                                                                                                                                                                                                                                                                      (علاقه اميرالمؤمنين به فاطمه زهرا (س      

با وجود اينکه چندهمسري در آن دوران رواج داشت، اما حضرت علي(ع) تا زماني که فاطمه (س) در قيد حيات بود همسر ديگري اختيار نکرد، حضرت محمد نيز تا زمانيکه حضرت خديجه زنده بود، همسري نگرفت. روايات مختلفي براي چند همسردار نبودن حضرت علي(ع) وجود دارد مانند اينکه حضرت فاطمه زهرا يک زن عادي نبود، بلکه به فرموده پيامبر صلي الله عليه و آله ايشان حوريه انسيه، برترين زن جهان و برترين زن بهشتي بودند؛ به همين دليل حضرت علي (ع)به دليل احترام به حضرت فاطمه(س) با زن ديگري ازدواج نکردند.

اما حضرت علي(ع) پس از شهادت حضرت فاطمه به اجبار براي رسيدگي به امور خانواده و سرپرستي فرزندان، همسر ديگري اختيار کرد تا ساماني به وضعيت زندگي خود و خانواده دهد.

ازدواج حضرت علي و فاطمه

 

درس هاي مهمي که ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س) به انسان مي آموزد

ازدواج حضرت علي(ع) و حضرت فاطمه(س) نکات بسيار آموزنده اي براي انسانها دارد که مي توان در جهت سعادت و پيروي راستين اسلام آنها را در زندگي به کار برد.

اول مراحل انجام ازدواج بر مبناي صحيح و دوم ساده زيستي در تمام مراحل زندگي است. زيرا قيد و بندهاي اجتماعي در امر ازدواج که بيشتر ناشي از فرهنگ غير اسلامي و ذهن هاي اشرافي و مادي گرا است همانند زنجير به دست و پاي جوانان پيچيده شده استو هر روز اين غل و زنجير بزرگتر و سنگين تر مي شودتا اندازه اي که امکان هر نوع حرکت درست را از انسان سلب مي کندو فساد مالي و نابساماني هاي اخلاقي را افزايش مي دهد. از نکات آموزنده ديگر اين ازدواج مي توان به کفو و همتا بودن، ملاک قراردادن معيارها و خصوصيات معنوي و ديني و اخلاقي، خواستگاري بدون واسطه، سخت نگرفتن بر همديگر، قناعت، دوري از اشرافي گري و تجملات، مهريه پايين، بنا کردن زندگي بر پايه محبت و عشق واقعي از روي شناخت، حجب و حيا و... اشاره کرد. به همين دليل يک ازدواج با اين خصوصيات ، پيوند آسماني لقب مي گيرد و رضات پروردگار و رسول خدا(ص) را کسب مي کند.

مظهر احسان و جود خالق يکتا عليست

نور بخش ماه و خورشيد جهان آرا عليست

در ميان کل مردان ز ابتدا تا انتها

در مقام همسري، زيبنده ي زهرا عليست...

سالروز ازدواج حضرت علي (ع) و زهرا (س) مبارک باد

روز ازدواج

 


 



 
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظرات ، پیشنهادات ، انتقادات
   
     
 
عبارت مقابل را عینا در کادر زیر وارد کنید
  کد امنیتی